Jakich witamin nie należy łączyć?

21 stycznia 2023 Dieta i trening

Witaminy to małocząsteczkowe związki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy należy przyjmować z pożywieniem. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przyjmowanie witamin w formie suplementu lub z pożywieniem to dopiero połowa sukcesu. Najważniejsze jest wchłanianie, które następuje w jelicie cienkim.

Kluczowe jest więc zadbanie o swój układ pokarmowy, który jest tzw. "centrum dowodzenia" każdej diety. Każdy człowiek ma swoje "centrum dowodzenia". Niedobory i nadmiar witamin mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Co uniemożliwia wchłanianie witamin

Problemy z wchłanianiem mogą być spowodowane przez stres, niektóre leki, kofeinę i nikotynę, a także alkohol. Związki takie jak fityniany mogą być również problematyczne, ponieważ działają jako przeciwutleniacze, które są dobre dla zdrowia, ale również upośledzają wchłanianie lub niektórych witamin i minerałów. Aby zminimalizować ich zawartość, zaleca się moczenie roślin strączkowych i fasoli przez co najmniej osiem godzin przed spożyciem.

Złe kombinacje to przykłady

Czerwone wino, herbata, kawa, czerwone wino + mięso, ryby

Na wchłanianie żelaza w mięsie wpływają garbniki znajdujące się w herbacie, kawie i winie.

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa?

Herbata jest źródłem tanin, które mogą wpływać na wchłanianie witaminy C zawartej w cytrynie, o czym już wspominaliśmy. Można też znaleźć informację, że herbata zawiera aluminium i witaminę C razem, co może powodować choroby neurodegeneracyjne.

Oleje roślinne + tłuste owoce morza

Korzystne działanie kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących z ryb, może być neutralizowane przez nadmierne ilości kwasu tłuszczowego omega-6, którego źródłem są oleje roślinne. Dodatkowo nadmiar kwasów omega-6 może powodować stany zapalne.

Czy można być jednocześnie toksycznym ogórkiem i pomidorem?

Okazuje się, że nie jest to mit. Powodem jest to, że enzym zawarty w zielonym ogórku utlenia witaminę C znajdującą się w pomidorach.

Pomidor + nabiał

Kwasowość pomidora może łączyć się z wapniem z produktów mlecznych, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które gromadzą się w stawach.

Dlaczego należy jeść razem ryby i kapustę?

Okazuje się, że warzywa kapustne mogą utrudniać wchłanianie jodu znajdującego się w owocach morza i rybach.

21 stycznia 2023 Dieta i trening