Witaminy to małocząsteczkowe związki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy należy przyjmować z pożywieniem. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przyjmowanie witamin w formie suplementu lub z pożywieniem to dopiero połowa sukcesu. Najważniejsze jest wchłanianie, które następuje w jelicie cienkim.
Kluczowe jest więc zadbanie o swój układ pokarmowy, który jest tzw. "centrum dowodzenia" każdej diety. Każdy człowiek ma swoje "centrum dowodzenia". Niedobory i nadmiar witamin mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Co uniemożliwia wchłanianie witamin
Problemy z wchłanianiem mogą być spowodowane przez stres, niektóre leki, kofeinę i nikotynę, a także alkohol. Związki takie jak fityniany mogą być również problematyczne, ponieważ działają jako przeciwutleniacze, które są dobre dla zdrowia, ale również upośledzają wchłanianie lub niektórych witamin i minerałów. Aby zminimalizować ich zawartość, zaleca się moczenie roślin strączkowych i fasoli przez co najmniej osiem godzin przed spożyciem.
Złe kombinacje to przykłady
Czerwone wino, herbata, kawa, czerwone wino + mięso, ryby
Na wchłanianie żelaza w mięsie wpływają garbniki znajdujące się w herbacie, kawie i winie.
Czy herbata z cytryną jest szkodliwa?
Herbata jest źródłem tanin, które mogą wpływać na wchłanianie witaminy C zawartej w cytrynie, o czym już wspominaliśmy. Można też znaleźć informację, że herbata zawiera aluminium i witaminę C razem, co może powodować choroby neurodegeneracyjne.
Oleje roślinne + tłuste owoce morza
Korzystne działanie kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących z ryb, może być neutralizowane przez nadmierne ilości kwasu tłuszczowego omega-6, którego źródłem są oleje roślinne. Dodatkowo nadmiar kwasów omega-6 może powodować stany zapalne.
Czy można być jednocześnie toksycznym ogórkiem i pomidorem?
Okazuje się, że nie jest to mit. Powodem jest to, że enzym zawarty w zielonym ogórku utlenia witaminę C znajdującą się w pomidorach.
Pomidor + nabiał
Kwasowość pomidora może łączyć się z wapniem z produktów mlecznych, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które gromadzą się w stawach.
Dlaczego należy jeść razem ryby i kapustę?
Okazuje się, że warzywa kapustne mogą utrudniać wchłanianie jodu znajdującego się w owocach morza i rybach.