Zdrowa dieta powinna być zróżnicowana. Nieważne czy obecnie stosujesz konkretną dietę czy nie, Twoja dieta musi zawierać białko, tłuszcze i węglowodany. Wiele osób nie przywiązuje wystarczającej uwagi do swojej diety ze względu na brak czasu lub szybki tryb życia. Niektórzy ludzie, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej, ale brakuje im wiedzy, jedzą głównie białko i zapominają o pozostałych składnikach. Jest to ogromny błąd. Wiele osób uważa, że węglowodany są złe i tuczące. Dlatego też muszą wyeliminować węglowodany ze swojej diety. Ważne jest, aby zrozumieć różnicę między węglowodanami prostymi i złożonymi oraz ich role w organizmie. Węglowodany są naszym głównym źródłem energii. Bez nich będziemy czuć się ospali, brakować nam będzie energii i będziemy mieć problemy z metabolizmem glukozy. Należy spożywać węglowodany złożone, czyli do węglowodanów złożonych zaliczamy pełne ziarna, rośliny strączkowe i słonecznik. Pamiętajmy o uwzględnieniu błonnika.
Zapotrzebowanie na białko
Białko odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Jest odpowiedzialne za odporność oraz budowę komórek, tkanek, hormonów i enzymów. Ważne jest, aby Twoje posiłki zawierały odpowiednią ilość białka. Weź pod uwagę swój wiek, masę ciała i płeć. Osoba, która nie jest aktywna fizycznie powinna spożywać 0,8g-1g białka na kilogram masy ciała. Osoba, która jest umiarkowanie aktywna powinna spożywać od 1,5g do 1,5g. Osoba, która uprawia intensywnie sport powinna spożywać od 1,5g do 2g na każdy kilogram masy ciała. Są to kwestie indywidualne, które zależą od stanu zdrowia i rodzaju wykonywanych treningów. Przed wyborem suplementacji białkowej warto skonsultować się z dietetykiem. Przykładowo, osoba uprawiająca sporty siłowe będzie potrzebowała innej diety niż maratończyk.
Ryzyko związane z dietą wysokobiałkową
Problemy zdrowotne mogą być spowodowane wyższym spożyciem białka i niższym spożyciem węglowodanów. Główne objawy diety wysokobiałkowej to zmęczenie, złe samopoczucie i osłabienie. Dzieje się tak dlatego, że białko nie może dostarczyć wystarczającej ilości energii. Zamiast tego odpowiedzialne są węglowodany. Osoby, które jedzą dużo białka mogą odczuwać wzdęcia, nudności i zaparcia. Powikłania związane z dietami wysokobiałkowymi, które nie są odpowiednio prowadzone, mogą być poważne. Zależy to również od rodzaju spożywanego białka. Niedobór witaminy B12 może wystąpić, gdy diety zwiększają spożycie białka roślinnego i eliminują białko zwierzęce. Wysokie spożycie białka, zwłaszcza zwierzęcego, może prowadzić do problemu z nerkami i wątrobą. Może również zwiększyć ryzyko rozwoju raka, szczególnie w jelitach. Proces trawienia białka trwa najdłużej ze wszystkich innych składników pokarmowych. Bardzo trudno jest strawić białko, jeśli dostaje się ono tylko do przewodu. Może to prowadzić do nasilenia reakcji odkładania i większego obciążenia układu pokarmowego. Dieta wysokobiałkowa, która opiera się głównie na mięsie i unika nabiału, może prowadzić do osteoporozy.
W przypadku stosowania diety wysokobiałkowej konieczne jest zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka i właściwych węglowodanów. Tylko wtedy może być ona zdrowa, a Twój organizm może funkcjonować prawidłowo.