Chleb jest jednym z najbardziej popularnych pokarmów, który jest spożywany od setek wieków. Istnieje wiele rodzajów chleba dostępnych w różnych częściach świata. Mąka, z której jest wykonany, ma duży wpływ na wartość odżywczą i energetyczną chleba. Ważne jest również uwzględnienie metody jego wytwarzania, a także obróbki termicznej i dodatków.
Rodzaje chleba
Chleb wyrabia się z mąki pszennej, żytniej, kombinacji tych dwóch mąk oraz innych rodzajów mąk np. mąki orkiszowej. Można też użyć drożdży lub zakwasu, wody i soli, a także innych dodatków wpływających na smak: mleka, jajka cukru, nasion lnu, soi, pestek dyni, słonecznika i innych.
Do wyrobu bułek grahamek i bułek paryskich, chlebów pytlowych stosuje się połączenie mąki pszennej z drożdżami. Bagietki, croissanty i bajgle, a także inne chleby, wyrabia się z mąki pszennej, cukru i margaryny. Z tej samej mąki wyrabia się chleb żytni.
Obecnie dostępnych jest wiele opcji chleba. Ważne jest, aby zawsze zapytać o skład chleba przed zakupem. Jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych, im krótszy jest skład chleba, tym lepiej. Zawiera on mniej wzmacniaczy smaku, konserwantów i środków spulchniających. Na rynku dostępne są również chleby bezglutenowe.
Chleb - wartości odżywcze
Węglowodany są głównym makroskładnikiem. Chleby zawierają 7-10% białka (chleb pszenny ma więcej białka niż żytni). Tłuszcz może wynosić od 1 do 2,5%. Chleb zawiera również witaminy, głównie z grupy B oraz witaminę E. Ilość witamin zależy od użytej mąki. Chleb pszenny zawiera maksymalnie 45% wody, a żytni - do 55%.
Jaka jest dzienna liczba kalorii w kromce chleba? Jaka jest waga jednej kromki?
Ile kalorii ma kromka chleba? To zależy od wielu czynników, m.in. od procesu technologicznego użytego do wypieku chleba, a także od rodzaju użytej mąki i dodatków. Jednak najważniejsze w przypadku chleba jest to, ile go jesz i z czym. Chleb często określany jest jako "tuczący". Często jednak to nie chleb jest problematyczny. To wielkość porcji oraz rodzaj i ilość dodatków, które są z nim spożywane.
- Chleb żytni kcal
- 100g chleba żytniego zawiera około 260 kcal
- Chleb biały kcal
- 100g białego chleba (czyli pieczywa z mąki pszennej), ma 265 kcal. Jest to nieco mniej niż w przypadku chleba żytniego.
Bez wagi kuchennej trudno jest określić, ile waży kromka chleba. Grubość kromki i dodatki mogą wpłynąć na jej wagę. Kromka chleba pszennego o grubości 2 cm będzie miała około 30 g.