Tauryna - Czym jest, gdzie ją znaleźć i jakie ma działanie

22 stycznia 2023 Blog

Tauryna, aminokwas niebiałkowy, występuje w prawie wszystkich tkankach organizmu. Najwyższe jej poziomy znajdują się w mózgu, sercu, siatkówce oka i mięśniach.

Najważniejszymi funkcjami tauryny są:

 

 

  • Zmniejszenie produkcji serotoniny (hormonu sprzyjającego procesom katabolicznym) -> tauryna wspiera anabolizm.
  • Rezygnacja ze zmęczenia
  • Stabilizacja i ochrona komórek, regulacja stężeń elektrolitów i metabolizmu.

Źródła tauryny

Tauryna występuje najczęściej w produktach zwierzęcych. Tauryna najczęściej występuje w produktach zwierzęcych. Na jej niedobór szczególnie narażeni są weganie i wegetarianie. Osoby starające się zbilansować swoją dietę powinny spożywać taurynę minimum w produktach takich jak ciecierzyca czy kasza gryczana.

W walce z cukrzycą i otyłością

Naukowcy prowadzą liczne badania nad aminokwasem, który wzbudza coraz większe zainteresowanie. Jedno z badań wykazało, że osoby z poważną nadwagą, które spożywają co najmniej 3g tauryny dziennie przez siedem tygodni doświadczają znacznego spadku masy ciała. Tauryna może być również stosowana w celu obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co może pomóc w zapobieganiu początkom miażdżycy. Badania wykazały również, że przyjmowanie tauryny może obniżyć poziom glukozy we krwi i przywrócić wrażliwość na insulinę.

Tauryna dla sportowców

Niedobory tauryny są częstsze u sportowców niż u innych osób. Często zaleca się sportowcom suplementację tego aminokwasu. Tauryna ma działanie antykataboliczne. Oznacza to, że nie wpływa bezpośrednio na zwiększenie masy mięśniowej, ale może przyspieszyć osiągnięcie celów treningowych oraz bierze udział w transporcie kreatyny, która odpowiada za szybką regenerację tkanki mięśniowej.

Jak sprawić, aby Twoja życiówka była trwała?

Ten aminokwas jest znany jako cząsteczka długowieczności. Jest to bardzo ciekawy fakt. Wynika on z tego, że niewielka grupa ludzi, która mieszka na jednej z japońskich wysp ma największy odsetek osób powyżej 100 lat. Prawdopodobnie jest to spowodowane genetyką, ale dieta również jest ważnym czynnikiem. Okazuje się, że większość mieszkańców tego obszaru spożywa ryby, ośmiornice i kalmary, które mają wysoką zawartość tauryny. Warto rozważyć tę ciekawostkę i przyjrzeć się korzystnym właściwościom tauryny.

22 stycznia 2023 Blog